Nieuws
19 mei 2021 • Jos van Kuijeren
Goud en brons voor Kira Toussaint en Maaike de Waard
Het was op de EK-dag 3 genieten van de zwemfinales in Boedapest met goud en brons op de 50m rugslag voor onze Kira Toussaint ( 27.36) en Maaike de Waard (27.74) en dat terwijl de uitslag lang op zich liet wachten.
De VAR moest er aan te pas komen om vooral het boven komen van de neus te controleren. De schrik slaat je om het hart, want het zal toch niet zo zijn dat……….? Gelukkig was er niet aan het handje en dicteerde Kira Toussaint de race na haar gebruikelijk reactie op het startsignaal (0,49). Zij hield onbevreesd haar hoge tempo vol en maakt haar status als Europees recordhoudster volledig waar met de titel, 0,1s voor de Schotse Kathleen Dawson. En dus klonk voor haar het Wilhelmus. Maar natuurlijk ook voor Maaike de Waard, die glunderend in de Mixed zone haar verhaal kon doen over de nervositeit vooraf en de zekerheid dat zij alles correct had gegaan, vooral bij het boven water komen. De 24-jarige Rozenburgse stond zeven jaar na haar Jeugd Olympische titel in Nanjing (China) weer op het podium van een langebaantoernooi. Haar 27.74 was net genoeg om de tweede Britse, Cassie Wild (27.85) en de 31-jarige Russische Fetisova (27.91) achter zich te houden. En een diskwalificatie? Die trof de Oostenrijkse Caroline Pilhatsch
Twee schoolslagzwemmers naar de finale 200 meter morgen. Dat is eigenlijk ongekend. In de tweede halve finale probeerde Arno Kamminga een race strategie uit en dat leverde 2.08.31 op - na een serie snelste tijd van 2.07.39 - en nu daarmee gaat hij als vierde naar de finale. Voor Caspar was er vandaag toch een lichtpuntje, dankzij zijn 8e tijd (2.09.97). De jonge debutant ontbrak het aan de slag, die bij RQM nog 2.08.57 opleverde. Hij tikte net de Duitse wereldkampioen van 2015, Marco Koch eruit. Thuis in Portland (USA) maakte vader Jim zich vooral zorgen om de uitvoering van zijn schoolslagtechniek. In de finale neemt Arno Kamminga het op tegen de Zweed Erik Persson (2.07.85), wereldkampioen en recordhouder Anton Chupkov uit Rusland (2.07.94) – de zwemmer met de beste laatste baan (nu 32.06) en Matti Mattson uit Finland (2.08.260. Ook de Britten Wilby en Murdoch zijn geduchte tegenstanders.
Het was op de EK-dag 3 genieten van de zwemfinales in Boedapest met goud en brons op de 50m rugslag voor onze Kira Toussaint ( 27.36) en Maaike de Waard (27.74) en dat terwijl de uitslag lang op zich liet wachten. De VAR moest er aan te pas komen om vooral het boven komen van de neus te controleren. De schrik slaat je om het hart, want het zal toch niet zo zijn dat……….? Gelukkig was er niet aan het handje en dicteerde Kira Toussaint de race na haar gebruikelijk reactie op het startsignaal (0,49). Zij hield onbevreesd haar hoge tempo vol en maakt haar status als Europees recordhoudster volledig waar met de titel, 0,1s voor de Schotse Kathleen Dawson. En dus klonk voor haar het Wilhelmus. Maar natuurlijk ook voor Maaike de Waard, die glunderend in de Mixed zone haar verhaal kon doen over de nervositeit vooraf en de zekerheid dat zij alles correct had gegaan, vooral bij het boven water komen. De 24-jarige Rozenburgse stond zeven jaar na haar Jeugd Olympische titel in Nanjing (China) weer op het podium van een lange baantoernooi. Haar 27.74 was net genoeg om de tweede Britse, Cassie Wild (27.85) en de 31-jarige Russische Fetisova (27.91) achter zich te houden.
Ander nieuws
Met pijn in het hart volgde ik in de series het verloop van de 200m vrije slag dames met twee Nederlandse vertegenwoordigers. Robin Neumann is wel eens sneller geweest dan de 2.01.01, die haar de 25ee plaats verschafte vlak voor debutante Silke Holkenborg. Zij bleef met 2.01.01 4 tienden boven haar pr, gezwommen bij de EQM in april. Om op herhaling te gaan bij de elite van de laatste zestien was 2.00.58 nodig.
Arjan Knipping bereikte de halve finales op de 200m wisselslag wel met 2.00.35, maar de 2 minutengrens was toch weer een hindernis. ’s Avonds werd hij elfde in 2.00.46. De finale-entree was 1.58.62.
Internationaal was de winst van de Kliment Kolesnikov op de 100m vrije slag (47.37) het hoogtepunt. De Rus ging een kwartier later van start op zijn specialiteit, de halve finale 100m rugslag. Dat bekwam hem slecht, want hij kon na een matige tijd (54 hoog) nauwelijks het water uitkomen en moest liggend op de tegelvloer bijgebracht worden. Dat duurde toch wel bijna 10 minuten.